Cashcall Mortgage.Myloancare

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest study 2019

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest study 2019

Shakeel Anwar

Budget is absolutely absolutely absolutely nothing however a declaration of earnings and expenditure. In accordance with Article 112 for the Constitution, “the Union Government lays a statement of the approximated receipts and spending for that 12 months, from April 1 to March 31, before both the homes of Parliament”.

The word spending plan comes from the old word that is french which means that bag. It’s a quantified monetary plan for present, previous and future income and spending regarding the Central Government.

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey

1. Which associated with the statement that is following correct about Budget?

I. It really is a declaration of budget for a future period, aiming proposed expenditure and method of funding it.

II. Article 111 for the Constitution requires the federal government presenting to Parliament a declaration of predicted receipts and expenditure in respect of each year that is financial.

Choose correct one:

D. Neither I nor II

Ans: A

2. Which for the following is related towards the procedure Green’ objective? </p>

A. Manufacturing of tomato, onion and potatoes

B. Creation of tomato, chili and potatoes

C. Creation of pulses, onion and potatoes

D. Creation of tomato, pulses and rice

Ans: A

3. Which associated with the following policy (Yojna) bring 5 lakh acres under organic agriculture?

A. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

B. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

C. Pradhan Mantri Krishi Sichai Yojna

D. PM Fasal Bima Yojna

Ans: B

4. Which Bill had been proposed become moving to resolve dilemmas in infrastructure agreements, PPP and Public Utilities?

A. Ability Development Programme

B. Organizations Amendment Bill

C. Public Utility Resolution of Disputes Bill

D. Goods & Services Tax

Ans: C

5. Provider Tax become exempted on basic insurance coverage schemes under which scheme:

A. Businesses Amendment Bill

B. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. NIRMAYA Scheme

Ans: D

6. Consider the statement that is followings) is/are related to your yearly statement of finance (Budget)

We. The yearly statement of finance is split into three parts, consolidated fund, contingency investment and account that is public.

II. All profits raised by the us government, cash lent and receipts from loans provided by the us government movement in to the consolidated investment of India.

III. Article 112 associated with the Constitution calls for the us government to provide to Parliament a declaration of approximated receipts and spending in respect of each year that is financial.

Choose the correct statement (s):

Ans: D

7. Which of this after Yojna provided nominal premium and greatest ever settlement in the event of crop loss?

A. PM Fasal Bima Yojna

B. PM Krishi Sinchai Yojna

C. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

Ans: A

8. Consider the statement that is followings) is/are related towards the MUDRA Yojna.

We. It’s been at first formed being a wholly owned subsidiary of Small Industries Development bank of Asia (SIDBI) with 100% capital being added by it.

II. Based on this joyna, loan is released through Mudra bank card having a credit that is pre-assigned and also the payment tenure can be high as 7 years.

Code:

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: C

9. Which associated with scheme that is following pertaining to the administration and transformation of cattle dung and solid in farms to Compost, fertilizer, bio-gas and bio-CNG?

A. Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan

B. Swachchh Bharat Abhiyan

C. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojna

D. Prime Minister Krishi Sinchai Yojna

Ans: A

10. Consider the statement that is followings):

We. Budget is the method of planning company quotes

II. Budgetary control may be the methods to achieve performance based on budget

Which associated with after statements is/are proper about spending plan, cost management & budgetary control?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

www.speedyloan.net/reviews/cashcall/

Ans: B

11. Consider the next statement (s) is/are true about spending plan, budgeting & budgetary control.

We. Budgetary control is really a wider concept whereas Budget and cost management are narrower ideas

II. Budget may be the process of planning company estimates.

Which of this after statements is/are proper?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: A

12. Based on the 2018-19 spending plan message of Arun Jaitley, Asia has reached 3rd ranking on such basis as exactly exactly what?

A. Purchasing Power Parity (PPP)

B. Gross domestic item (GDP)

C. Agricultural Prodution

D. Foreign Direct Investment (FDI)

Ans: A

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

إغلاق
إغلاق